Banca


În aceasta pagina veți găsi informații despre “bancă”.

Definiția “banca” conform DEX:

BÁNCĂ2, bănci, s. f. 1. Instituție financiară care are ca activitate principală atragerea de depozite și împrumutarea unor sume în scopul acordării de credite și efectuării de plasamente. ♦ (Med.) Bancă de organe = laborator în care se asigură prezervarea în condiții riguroase a unor țesuturi, a sângelui sau a unor organe în vederea transplantării lor. (Inform.) Bancă de date sau bancă de informații = totalitatea datelor organizate în scopul optimizării procesului de căutare și modificare a lor sau a relațiilor dintre ele, independent de o anumită aplicație. 2. (La unele jocuri de cărți) Sumă pe care bancherul (2) o ține în fața lui pentru a plăti câștigurile celorlalți jucători. ◊ Expr. A sări (sau a face să sară) banca (în aer) = a câștiga un pot egal cu întreaga sumă pusă de bancher (2) în joc. – Din it. banca, fr. banque.

Ce înseamnă o banca?

Banca este o instituție care se ocupă cu  acordarea de credite și gestionarea acestora în scopul obținerii unui profit. Banca asigură disponibilitatea monetară și desfășurarea activităților economice eficiente.

Toate băncile își desfășoară activitatea sub supravegherea Băncii Centrale și își coordonează activitatea din diferite sucursale.