Credit Prima Casa


În aceasta pagina veți găsi informații despre “credit prima casa”.

Definiția “credit prima casa” conform DEX:

CREDIT PRIMA CASĂ,  s. m. și f. 1. Programul Prima Casa face parte din măsurile anti-criza inițiate de guvern pentru a susține sectoarele economice prioritare. Obiectivul principal este sa deblocheze activitatea de creditare și sa impulsioneze sectorul construcțiilor, ceea ce va avea efecte benefice asupra activității economice și creării de noi locuri de munca. Programul consta în facilitarea accesului populației la credite ipotecare. În acest scop, statul garantează în prezent 50% din împrumuturile acordate de bănci, cu condiția ca acestea sa acorde credite mai ieftine. Creditul poate fi accesat de către persoanele care:

  • nu au deținut și nu dețin nici în prezent în proprietate o locuința, individual sau în comun, împreuna cu soții lor sau cu alte persoane în suprafața utila mai mare de 50 mp, cu excepția cotelor parți de locuința dobândite prin moștenire
  • Achiziționează o locuința finalizata sau în diferite stadii de finalizare, inclusiv locuințe construite prin programele derulate de Agenția Naționala a Locuințelor (ANL)
  • Construiesc de la zero o locuință individuala sau în asociere cu alți 6 beneficiari, cu condiția sa aibă în posesie terenul aferent iar autorizația de construcție sa fi fost primita după data de 23 februarie 2010

Ce este un Credit Prima Casa?

Creditul pentru prima casă este împrumutul luat cu scopul de a achiziționa prima locuință. În cazul în care debitorul mai are și alte proprietăți pe numele lui, acesta nu poate obține un astfel de credit. De asemenea, debitorul trebuie să mai îndeplinească și o altă serie de condiții impuse de către creditor prin care garantează restituirea creditului împrumutat.