Dobanda credit


În aceasta pagină veți găsi informații despre “Dobânda credit”.

Definiția “dobânda credit” conform DEX:

DOBANDA CREDIT, s. m  Dobanda unui credit poate fi fixa, variabila sau mixta

  • Creditele cu dobanda fixa ofera clientului posibilitatea de a cunoaste inca de la inceput toate costurile pe care le are un credit imobiliar pe toata durata sa de viata. Astfel, nu vor exista surprize ulterior, iar rata lunara stabilita initial ramane batuta in cuie.
  • O dobanda fixa ingheata costurile imprumutului, clientii platind aceeasi rata lunara pe tot parcursul perioadei de creditare. Acest lucru permite debitorilor sa isi planifice eficient bugetul lunar disponibil, fara a exista surprize, pe intreaga perioada de rambursare.
  • Dobanzile variabile pot determina atat o crestere de costuri cat si o scadere pe parcurs, intrucat fluctueaza in functie de un indicator monetar independent. Indicele utilizat de banci in cazul creditelor in lei este Robor. Acest lucru inseamna ca evolutia dobanzii pe parcursul creditului va fi influentata numai de catre evolutia pietei.
  • Dobanda mixta reprezinta o combinatie intre primele doua tipuri de dobanzi, aplicate separat, pe perioade diferite ale contactului de credit. Cea mai raspandita forma este cea a dobanzii fixe, valabila in primii 1-5 ani de creditare, dupa care se trece la o dobanda variabila, stabilita pe baza formulei uzuale: marja fixa plus indicatorul dobanzii de referinta.

 

Ce este o dobânda credit?

O dobânda credit este suma de bani care trebuie achitată pentru împrumutul luat. Aceasta poate fi de 3 feluri, cu valori diferite, în funcție de creditul solicitat. Dobânda credit se calculează în funcție de valoarea creditului împrumutat și trebuie achitată conform specificațiilor contractului încheiat.